Logo van Casa Foresta

Nieuwsbrief November

Nieuwsbrief November

Beste Lezers,

Het is alweer eind November, wat vliegt de tijd..  De moestuin staat nog vol, de temperaturen zijn best hoog voor dit tijdstip van het jaar en ik vind nog steeds voldoende eetbare herfstpaddenstoelen. In de moestuin doen het winterpostelein, mizuna, kolen en aardperen het prima. We oogsten nog steeds volop voor de restaurants in Amsterdam, Nijmegen en Arnhem.
Maar toch staat de winter voor de deur. Voor de meeste mensen een periode van rust en bezinning. De donkere dagen zijn een feit en zouden bij ons op het land rust moeten brengen. Maar met 4000 vierkante meter moestuin is er altijd wat te doen en ook het land rondom de moestuin moet bijgehouden worden. De hoogstambomen zijn al gesnoeid, het gras is voor het laatst gemaaid dit jaar en de hagen krijgen deze week een snoeibeurt.
Ik kijk uit naar de rust van de winter ook al zal die van korte duur zijn. De voorbereidingen voor het nieuwe zaaiseizoen zijn eigenlijk alweer begonnen. Spitten, omzetten, mulchen, zaaiplannen bedenken, zaad selecteren, opruimen etc.. er is altijd werk en daar zijn we blij mee want stilzitten doen we niet graag.
Maar eerst ga ik een maand wildplukken in Indonesie. Een tocht die me zal leiden van Sulawesi over de Noord Molukken naar Papua Nieuw Guinea. Ik ben benieuwd wat ik voor nieuwe wildpluk-ingredienten tegen zal komen. In de planning zit een jungletocht met een gids op zoek naar bijzondere producten waaronder planten maar ook insecten, vissen en wild. Als je mijn avonturen wilt volgen dan kan dat op instagram en twitter onder @casaforesta

De winter zal ook weer plaatsmaken voor de lente en in de lente zijn er weer voorjaarspaddenstoelen als morieljes en voorjaarspronkridderzwammen. In de maand April staan deze paddenstoelen dan ook centraal in mijn workshops. Vol=Vol en ik geef dit jaar maar 4 workshops m.b.t. voorjaarspaddenstoelen dus als je mee wilt kun je het beste dat z.s.m. aangeven. Ik hoor graag van je.

In deze nieuwsbrief:

- Workshops 2018
- Into the Wild Workshop met Esther Jacobs 7 April
- Reis naar Indonesia


Groeten,

Edwin

Workshops 2018

    

Ik ben aan het broeden op ideeen om wat variatie in de workshops aan te brengen. Tijdens mijn workshops krijg ik steeds vaker de vraag welke gerechten er gemaakt kunnen worden met de ingredienten die geplukt zijn. Het aspect koken zal daarom een grotere rol krijgen in mijn workshops met de eetbare natuur. Dat kan vanuit de moestuin maar ook met wildgeplukte groenten, paddenstoelen, daarover meer in de volgende nieuwsbrieven.

Maar nu..... wil ik jullie aandacht vestigen op de maand April! Morieljeseizoen!
Een geruisloze jacht door de natuur op zoek naar smakelijke paddenstoelen. De maand april zal vooral draaien om de morieljes en andere voorjaarspaddenstoelen. Ik geef in totaal 4 workshops omtrent deze bijzondere voorjaarsoorten. Ik zal in de komende nieuwsbrieven van februari en maart er nog wat extra aandacht aan besteden waarom deze paddenstoelen zo bijzonder zijn.
Ik neem je mee op ontdekkingstocht naar paddenstoelen en leer je de fijne kneepjes van het determineren. We maken een prachtige wandeling door verschillende landschappen en komen op bijzondere locaties. Het is een geruisloze jacht, waarbij het niet gaat om de kilo's paddenstoelen, maar om de kennisoverdracht en de beleving.

Wat je leert:
▪ het landschap lezen, zodat je weet welke wildpluk je waar kunt verwachten
▪ hoe determineer je paddenstoelen?
▪ waar vind je ze?
▪ wat zijn de gevaren, wat de fabeltjes?
▪ waarom is het best wel eenvoudig?

Leer het allemaal tijdens deze prachtige workshop van in totaal minimaal 6 uur. Na afloop kun je minstens 8 paddenstoelen determineren, en weet je wanneer en waar je ze kunt vinden. Ik vertel tijdens de hunt alles over het lezen van het landschap, wat je waar kan verwachten aan eetbare zaken uit de natuur. Dat gaat verder dan alleen paddenstoelen; denk aan eetbare planten, noten en vruchten. Een warme maaltijd is inbegrepen, een bijzondere ervaring onder het genot van een biertje, wijn of fris. Laat je verrassen!

Kosten: €99,- early bird aanmeldingen voor 1 januari 2018 krijgen een kweekpakket cadeau t.w.v. € 17,50
Aanmelden via info@casaforesta.nl

Eetbare Smakelijke Paddenstoelen zoeken voor meer informatie.

Into the Wild Manouvreren in de keuze jungle

Bijzondere Workshop met Esther Jacobs

Wildplukker Edwin Flores en ‘no excuses lady’ Esther Jacobs nemen je mee op een verrassende en culinaire wildpluk wandeling als metafoor voor de keuzes die je in de ‘urban jungle’ maakt. Met een directe vertaalslag naar je work-life balance, ondernemerschap en je hart volgen. Lees meer over Esther op http://estherjacobs.info/en/whos-that-girl/Spreker en schrijver Esther vertelt hoe ze werd ontslagen uit Nederland omdat ze te veel reist en hoe ze als digital nomad ofwel lokatie onafhankelijk ondernemer buiten het systeem leeft. Ze laat zien hoe je in iedere situatie de controle kunt houden/nemen en hoe je van iedere uitdaging een kans kunt maken.

We gebruiken de natuur als metafoor voor ons leven en onze business:
  • Hoe zorg je bijvoorbeeld voor ‘brood op de plank’ wanneer je op onbekend terrein navigeert?
  • Ben je specialist of generalist? Hoe je met 20% van de informatie 80% kunt doen, ook waar het je eigen kost bij elkaar scharrelen gaat.
  • Hoe lees jij je ‘landschap’? En hoe bepaal je je route? Wat pluk je onderweg? In welk seizoen oogst je wat?
  • Hoe herken je wat jou ‘voedt’ en wat ‘giftig’ is voor jou?
‘Into the wild’ is een verrassende en avontuurlijke dag met inspirerende mensen incl. wildpluk wandeling in de natuur, workshop over keuzes in je leven, lunch, borrel en BBQ.

Prijs Early bird prijs €125 pp (normaal €150)
Wanneer en waar: 7 april van 11:00 tot 19:00 uur in Ressen (bij Arnhem)

De workshop gaat door bij 15 personen aan melden kan via info@casaforesta of https://shop.estherjacobs.info/product/into-the-wild-overleven-in-de-keuze-jungle/

Reis naar Indonesia

 

Ik ben de dagen aan het aftellen. Letterlijk en figuurlijk.. nog maar 17 dagen en dan vertrek ik voor ruim een maand naar Indonesia! Zoals hierboven geschreven zal ik vanuit Menado naar Pupua Nieuw Guinea reizen. Een reis die hopelijk zal eindigen in Merauke.
Doel van mijn reis is meer te weten te komen over wildplukken met locals in de jungles, kusten, open landschappen en in de zeeën. Ik zal specifiek op zoek gaan naar eetbare paddenstoelen maar ook hopelijk wilde honing, wild en zeker vele soorten eetbare vissen.
Dit allemaal om in 2019 of 2020 mijn eerste Wildpluk Vakantie in Indonesia te organiseren. Ik wil dan met een selectief groepje mensen elk jaar van kust tot berg gaan wildplukken in de tropen.
Ik reis al jaren naar Indonesia en mijn kennis groeit elk jaar met vele nieuwe soorten die ik in de jaren ervoor niet ben tegengekomen. Het is bijzonder om te zien dat er nog veel kennis is over de eetbare natuur. Het liefst reis ik in gebieden waar de bevolking nog relatief een traditioneel leven leeft. Daarom ga ik dit jaar ook naar Papua. Ik hoop met een gids enkele bijzonder gebieden te bezoeken en te survivalen op een onbewoond eiland voor een week. Time will tell hoe het allemaal zal gaan tijdens mijn verblijf.
Afijn mocht je me willen volgen dan kan dat via social media @casaforesta zowel op instagram als op twitter