Logo van Casa Foresta

Nieuwsbrief Juli

Nieuwsbrief Juli

Het is alweer half juli, wat vliegt de tijd toch snel. We zitten alweer in de tweede helft van het jaar en het is nu hoog zomer. Na een hele lange droge periode is er nu gelukkig verkoeling en valt er voldoende regen om alles weer groen te kleuren. Door de regens van de afgelopen dagen schieten de zomerpaddenstoelen nu letterlijk uit de grond. Van zwavelzwammen tot het eerste eekhoorntjesbrood.
De moestuinen zijn veranderd in groene oases. Wat in april nog een bruine kale vlakte was staat nu vol met courgettes, eetbare bloemen, kolen, bieten, venkels, preitjes en nog meer lekkers.
De natuur veranderd elke week, vruchten rijpen en vallen al. De eerste mirabellen zitten in potten. De bramen rijpen, de groene walnoten zijn verwerkt tot gepekelde vruchten. Er is nu zoveel te doen dat we handen te kort komen in de tuin en druk bezig zijn met inmaken, inmaken en nog eens inmaken. Op dit moment ben ik ook bezig met een project bij het Rijks Restaurant in Amsterdam waar ik allerlei wildpluk en moestuinproducten verwerk in potten. Meiknollen op zout, rabarber op zoetzuur, gepekelde noten, gedroogde eetbare bloemen etc.. Een leuk project dat te zien is op de schappen in het restaurant.
Het is ook even stil geweest rond Casa Foresta. Tijd voor bezinning en rust. Na vijf jaar heel hard werken aan het terrein waarop ik boer en veranderingen in mijn persoonlijk leven kies ik ervoor om een tandje terug te schakkelen. Tijd om na te denken welke stappen in de aankomende maanden en jaren genomen moeten worden. Welke richting ga ik op in het leven en waar ga ik me nog gelukkiger bij voelen. Zoals de moestuin en natuur veranderd door de seizoenen zo veranderd een mens ook in het leven. Van voorjaar naar zomer doorloopd iedereen de circel van het bestaan en tijd. Afijn ik kijk uit naar een prachtige zomer en hoop samen met julllie de vruchten te plukken van het leven.

In deze nieuwsbrief:

- Workshops
- Moestuin Update
- Vacature

Groeten,

Edwin

Wildpluk Workshop Natuur als Supermarkt 22 juli

  

MasterClass inclusief zomer Paddenstoelen
De natuur is onze oudste supermarkt. Het geeft ons alles wat we nodig hebben. Superfoods? Je vindt ze daar. Maar wildplukken is meer dan je maaltje plukken in de natuur. Wildplukken is een ervaring, een beleving. Wildplukken doe je met je handen. Je voelt, kneust, ruikt, knipt en plukt de heerlijkste wilde planten, noten, bessen en paddenstoelen. Het zet je zintuigen op scherp.

Er is altijd wel een seizoen van overvloed. Je moet alleen weten in welk seizoen je wat plukt, en wat je daarbij in acht moet nemen om nog veel langer van al dat moois en lekkers te kunnen genieten. Ik neem je graag mee om je kennis van de wilde eetbare natuur op te schroeven. Je hebt er dan jaren plezier van.

We maken een prachtige wandeling waarbij je het landschap leert lezen zodat je weet wat je waar kan verwachten aan eetbare zaken uit de natuur. We gaan op zoek naar eetbare wilde planten, knollen, vruchten en misschien paddenstoelen. Maar ook allerlei knoppen die barsten van de energie en lekkere smaken.

We plukken een heerlijk maal bij elkaar van wat er voorhanden is, en dat is altijd een verrassing. Die wildpluk verwerken we in een (door mij voorbereide) volledig warme maaltijd die we daarna verorberen onder het genot van een goed glas wijn, een biertje of fris. Laat je zintuigen verrassen in deze workshop van in totaal minimaal 6 uur!

Tijdstip: wordt van tevoren bekend gemaakt, meestal rond 13:00 uur
Waar: Sonsbeekpark in Arnhem en Veluwezoom
Kosten: €99,-
Aanmelden via info@casaforesta.nl

Eetbare Paddenstoelen Workshops

 

Een geruisloze jacht door de natuur op zoek naar smakelijke paddenstoelen. Op de volgende dagen geef ik workshops met een drie gangen diner met smakelijke eetbare paddenstoelen. Ik hoop dat ik je mee mag nemen in de wereld van de eetbare paddenstoelen.

Ieder seizoen geeft zijn eigen prachtige eetbare, smakelijke paddenstoelen. Hun namen spreken tot onze verbeelding. Zo geeft het voorjaar ons morieljes, terwijl je in de zomer misschien eekhoorntjesbrood kunt vinden. En in de herfst, en in de winter, kun je op zoek naar oesterzwammen, fluweelpootjes en soms zelfs de witte kluifzwam.

Ik neem je mee op ontdekkingstocht naar paddenstoelen en leer je de fijne kneepjes van het determineren. We maken een prachtige wandeling door verschillende landschappen en komen op bijzondere locaties. Het is een geruisloze jacht, waarbij het niet gaat om de kilo's paddenstoelen, maar om de kennisoverdracht en de beleving.

Wat je leert:
▪ het landschap lezen, zodat je weet welke wildpluk je waar kunt verwachten
▪ hoe determineer je paddenstoelen?
▪ waar vind je ze?
▪ wat zijn de gevaren, wat de fabeltjes?
▪ waarom is het best wel eenvoudig?

Leer het allemaal tijdens deze prachtige workshop van in totaal minimaal 6 uur. Na afloop kun je minstens 8 paddenstoelen determineren, en weet je wanneer en waar je ze kunt vinden. Ik vertel tijdens de hunt alles over het lezen van het landschap, wat je waar kan verwachten aan eetbare zaken uit de natuur. Dat gaat verder dan alleen paddenstoelen; denk aan eetbare planten, noten en vruchten. Een warme maaltijd is inbegrepen, een bijzondere ervaring onder het genot van een biertje, wijn of fris. Laat je verrassen!

Voor de aankomende periode worden de workshop gegeven op:
zondag 30 juli 2017
zaterdag 26 augustus 2017
zondag 3 september 2017
zaterdag 9 september 2017

Tijdstip: wordt van te voren bekend gemaakt, meestal vanaf 13.00 uur
Waar: Sonsbeekpark in Arnhem en Veluwezoom
Kosten: €99,-
Aanmelden via info@casaforesta.nl

Eetbare Smakelijke Paddenstoelen zoeken voor meer informatie.

Moestuin Update
Van een dorre kale vlakte naar een oase van groen. We zijn enorm blij met de nieuwe moestuinen. Het staat nu boordevol mooie producten die we met veel plezier naar de restaurants brengen waar we aan leveren. Onze hoofdafnemer is Ron Blaauw in Amsterdam. Hij heeft een speciale moestuin voor zijn restaurants op  mijn terrein waar we enorm trots op zijn. Farm to Table, geen tussenhandel en de producten binnen twee uur vers van het land in het restaurant.
Over een maand gaan we alweer de herfst en wintergroenten zaaien en poten. Wat vliegt de tijd toch snel, het is nauwelijks bij te houden hoe de weken elkaar opvolgen. We zien dit ook duidelijk terug in de moestuin. De eerste pompoenen zijn gevormd, we komen om in de courgettes en patissons en de kolen schieten de grond uit.
Het is heel bijzonder om zo dicht bij de natuur te mogen leven. En vooral zo uit de natuur te mogen eten. Elke dag verse groente eten die niet bespoten zijn, zelf geteeld en verwerken tot heerlijke maaltijden.

Wil je een keer komen kijken of een dagje mee helpen stuur dan een mail naar info@casaforest.nl

Moestuinder gezocht voor 3 dagen per week


 

Nog steeds zoeken we een Moestuinder gezocht voor een prachtige moestuin! Maar wel iemand uit de buurt van Arnhem of Nijmegen. We krijgen we aanmeldingen maar vaak uit de Randstad.

Ik ben nog steeds opzoek naar een vaste kracht voor April tot November. Iemand die de handen uit de mouwen steekt en er van houdt om in de buitenlucht te werken.

Diegene die een persoon aandraagt en die ook daadwerkelijk aangenomen wordt krijgt daarvoor 2 workshops naar keuze voor terug.

Lees alles erover in onderstaande link! Alvast dank voor het delen een meezoeken.

Vacatures