Logo van Casa Foresta

Nieuwsbrief April

Nieuwsbrief April

April doet wat hij wilt.. en dat klopt! De eerste twee weken van april waren extreem droog zonnig en met een flinke nachtvorst tijdens twee dagen. Veel bomen op mijn land hebben nachtvorstschade. De notenbomen, magnolia en wat fruitstruiken hebben een flinke opdonder gehad. April is een zeer drukke maand geweest op het land. We hebben niuewe moestuinen aangelegd en een van deze nieuwe moestuinen is al ingeplant. De tunnelkas staat vol met zaailingen, de compost zit in de bedden en we zijn al volop aan het planten. Door alle drukte op het land schiet de aandacht voor een nieuwsbrief soms voorbij. Alle focus op de moestuin.
April was en is een bijzondere maand. Ik heb een prachtige workshop Voorjaarspaddenstoelen mogen geven waar we echt bijzonder veel morieljes hebben gevonden. Eigenlijk abnormaal veel, prachtig voor de deelnemers om zoveel bijzondere soorten in een dag te vinden.
De natuur veranderd nu met de maand, de magnolia is bijna overal uitgebloeid, de restaurants waar ik ze aan lever hebben er voornamelijk prachtig ijs van gemaakt. De vlier is aan het knoppen en zal in Mei volop bloeien.
Ik hou van deze veranderingen in de natuur. Ik kijk uit naar een mooie zomer met volle moestuinen en de veranderingen in het leven.

In deze nieuwsbrief:

- Workshops
- Moestuin Update
- Vacature

Groeten,

Edwin

Zeewier Schelp en Schaaldieren 27 Mei

 


Aan zee, flesje cider in de hand of een andere limonade, zeevruchten, zeewieren, een briesje en hopelijk een zonnetje!  Ga je mee...?

Het is in veel landen doodnormaal om dagelijks een portie zeewier te happen. De Japanners zijn er zelfs kampioen in. Japanners consumeren de meeste zeewier van alle volkeren op aarde en hebben de hoogste levensverwachting. Dit komt niet alleen door het eten van zeegroenten. Japanners eten ook veel meer vis en soja, veel minder vet en ze zijn een stuk magerder dan de gemiddelde Nederlander. Maar zeewier draagt zeker haar steentje bij aan hun gezondheid. Zo hebben oudere Japanners beduidend minder rimpels (voor de ijdeltuiten onder ons).

Daarnaast zitten zeewieren boordevol gezonde stoffen als vitamines, mineralen, ijzer, jodium en ga zo maar door! Super gezond dus!

We behandelen veel onderdelen zoals:

    wat zijn wieren?
    zeewier en consumptie
    schelp- en schaaldieren uit Zeeland


We gaan ook een kijkje nemen naar de verschillende schelp- en schaaldieren. En naar wat je er vervolgens mee kunt doen. Je eigen krabben vangen en dan..? Je eigen wier plukken en dan...? Nooit meer zonder emmer en schaar naar het strand, want op de kribben, pieren en andere zeeweringen groeien de lekkerste wieren en vang je heerlijke krabben. Lees er meer over Zeewier, Schelp- en Schaaldieren

Datum 27 mei nog plek voor 5 personen

Wildpluk Workshop Natuur als Supermarkt 13 Mei

  

De natuur is onze oudste supermarkt. Het geeft ons alles wat we nodig hebben. Superfoods? Je vindt ze daar. Maar wildplukken is meer dan je maaltje plukken in de natuur. Wildplukken is een ervaring, een beleving. Wildplukken doe je met je handen. Je voelt, kneust, ruikt, knipt en plukt de heerlijkste wilde planten, noten, bessen en paddenstoelen. Het zet je zintuigen op scherp.

Er is altijd wel een seizoen van overvloed. Je moet alleen weten in welk seizoen je wat plukt, en wat je daarbij in acht moet nemen om nog veel langer van al dat moois en lekkers te kunnen genieten. Ik neem je graag mee om je kennis van de wilde eetbare natuur op te schroeven. Je hebt er dan jaren plezier van.

We maken een prachtige wandeling waarbij je het landschap leert lezen zodat je weet wat je waar kan verwachten aan eetbare zaken uit de natuur. We gaan op zoek naar eetbare wilde planten, knollen, vruchten en misschien paddenstoelen. Maar ook allerlei knoppen die barsten van de energie en lekkere smaken.

We plukken een heerlijk maal bij elkaar van wat er voorhanden is, en dat is altijd een verrassing. Die wildpluk verwerken we in een (door mij voorbereide) volledig warme maaltijd die we daarna verorberen onder het genot van een goed glas wijn, een biertje of fris. Laat je zintuigen verrassen in deze workshop van in totaal minimaal 6 tot 8 uur!

Tijdstip: wordt van tevoren bekend gemaakt, meestal rond 13:00 uur
Waar: Sonsbeekpark in Arnhem en Veluwezoom
Kosten: €99,-
Aanmelden via info@casaforesta.nl

Moestuin Update
En we gaan gewoon door met aanleggen van nieuwe stukken moestuin. We hebben heel hard gewerkt en het resultaat mag er zijn. Ons streven is om voor 1 mei beide nieuwe stukken in gebruik te hebben. Bij de eerste nieuwe moestuin is dat al gelukt. We zijn al volop aan het planten.
Preitjes, venkels, bieten, diverse soorten kruiden. We kijken uit naar de maand Mei wanneer de planten groter zijn en er geoogst kan worden.
We hebben flink wat voorgezaaid in de tunnelkas en over een paar weken mogen de courgettes, pompoenen en de eenjarige bloemen de grond in. Even nog IJsheiligen afwachten en dan kunnen alle bedden gevuld worden.
Wil je een keer komen kijken of een dagje mee helpen stuur dan een mail naar info@casaforest.nl

Moestuinder gezocht voor 3 dagen per week


 

Nog steeds zoeken we een Moestuinder gezocht voor een prachtige moestuin! Maar wel iemand uit de buurt van Arnhem of Nijmegen. We krijgen we aanmeldingen maar vaak uit de Randstad.

Ik ben nog steeds opzoek naar een vaste kracht voor April tot November. Iemand die de handen uit de mouwen steekt en er van houdt om in de buitenlucht te werken.

Diegene die een persoon aandraagt en die ook daadwerkelijk aangenomen wordt krijgt daarvoor 2 workshops naar keuze voor terug.

Lees alles erover in onderstaande link! Alvast dank voor het delen een meezoeken.

Vacatures