Logo van Casa Foresta

Nieuwsbrief April

Nieuwsbrief April

Beste lezer,

We breken records vandaag en deze week met het warme weer. Vandaag was het ruim 28 graden op het land. Zomers warm en alles om ons heen kleurt in een keer groen. Zwaluwen gieren alweer door de lucht en de eerste voorjaarspaddenstoelen zijn weer gespot. Aankomend weekend ga ik dan ook opzoek naar die mooie zwammen.

In deze nieuwsbrief:

- 2Daagse Voorjaarskruiden-Workshop met Nele Odeur
- Morielje Workshop April
- Moestuindiner Mei
- Ga je mee naar Italie Culinaire Paddenstoelenreis Umbrie
- Wat is er nu te sprokkelen...


Groeten,

Edwin

2Daagse Voorjaarskruiden Workshop met Nele Odeur

Workshop met Nele Odeur 6 Mei en 27 Mei. Ik denk de mooiste Combi Ever!

Op zondag 6 mei en zondag 27 mei sla ik de handen in elkaar met Nele Odeur van
Scent & Spices. We organiseren een tweedaagse voorjaarskruidencursus, waarin we je laten kennismaken met de vaak vergeten werking van voorjaarskruiden. In de ochtend trekken we de natuur in om medicinale, culinaire en cosmetische planten te ontdekken en te plukken. In de middag verwerken we de in het wild geplukte planten in verschillende bereidingen. Je gaat naar huis met een aantal zelfgemaakte cosmetische, culinaire en medicinale producten en een hele berg kennis over kruiden en kruidenbereidingen, zoals tincturen, oliemaceraten, siropen, decocten, infusies, pesto’s, hydrolaten, zalven, zepen en crèmes. Het is een STOOMCURSUS, zowel voor beginners als gevorderden, waarin kennis gecombineerd wordt met ambachtelijkheid, zelf maken en zelf proeven. We steken grootmoeders wijsheid in een modern jasje. Een aanrader voor wie meer in, met en van de natuur wil leven!

Wie is Nele Odeur?
Lees haar verhaal en lees het echt want ik ben enorm enthousiast via onderstaande link:
https://www.scentandspice.nl/over-mij/levensverhaal/
Nele Odeur van Scent & Spice is etnobotanica en kruidenkundige. Ze organiseert workshops en cursussen over medicinale, culinaire en cosmetische planten. Daarbij vertrekt ze vanuit de inhoudsstoffen van planten en maakt allerlei plantenextracties en bereidingen, zoals bijzondere likeuren en siropen, maar ook crèmes, zeep, tincturen en hydrolaten. Daarnaast werkt ze als gastdocent aan Wageningen en Leiden Universiteit en geeft les over plantenextracties (etnobotanie en fytochemie) en de wetenschap achter het koken. Ze is gespecialiseerd in de effecten van planten op het brein en werkt als trainer, consultant en spreker over natuurlijke ingrediënten en voeding, energie en het brein.

Wat gaan we doen?

Op de eerste ochtend trekken we de wandelschoenen aan en gaan op kruidentocht in de natuur. Onderweg maak je kennis met allerlei nuttige planten en hun medicinale, culinaire en cosmetische eigenschappen. Met oog voor duurzaamheid plukken we een aantal planten. ’s Middags krijg je een lekkere lunch met een zelf geplukte culinaire traktatie erbij. Na de lunch word je ondergedompeld in de wondere wereld van tincturen, oliemaceraten, decocten, infusies, hydrolaten, zalven en siropen en maak je een aantal fascinerende kruidenbereidingen. Wat dacht je van bramentinctuur tegen diarree, brandnetelhydrolaat als basis voor een weldadige nachtcrème, vogelmuurolie tegen jeuk of verrukkelijke dennentoppenhoning voor in je ontbijtyoghurt? Zelf geplukt én zelfgemaakt! Wat we precies maken, weet je pas de dag zelf, want het is afhankelijk van wat we onderweg kunnen vinden. Maar je leert in ieder geval minstens vier kruidencreaties maken! Uiteraard neem je die ook mee naar huis.

Op de tweede dag gaan we in de ochtend eerst op wildpluktocht, gevolgd door een heerlijke lunch waarin weer zelf geplukte kruiden verwerkt worden. We profiteren optimaal van de verse vitaminen- en mineralenbommen die de natuur in de lente voor ons in petto heeft. Daarna ga je een paar kruidenproducten die je tijdens de eerste les gemaakt hebt – zoals hydrolaten, oliemaceraten en gedroogde kruiden – verder verwerken tot minstens twee prachtige cosmetische en/of medicinale kruidenproducten die je in mooie potjes mee naar huis kunt nemen. Hierbij komen wat meer ingewikkelde kruidenbereidingen aan de orde, denk aan zalf, crème en/of zeep. Mogelijk maken we ook een culinaire siroop.

De kruidentochten gaan door, weer of geen weer. Als het regent, trekken we de regenjas aan of pakken de paraplu mee. Neem voor de zekerheid regenkleding en reservekleding en –schoenen mee. Uiteraard gaan we ervan uit dat het twee schitterende lentedagen worden met stralende zon, fluitende vogels en fris loof dat zacht in de wind heen en weer deint. Als het weer aangenaam is, kunnen we buiten lunchen, met uitzicht over de prachtige moestuin van Casa Foresta. Zelf hoef je alleen je goede humeur mee te nemen en veel zin om er twee gezellige, lekkere en leerzame dagen van te maken
Kosten pp voor 2 dagen : € 245,-
Boeken via info@casaforesta.nl

Culinaire Paddenstoelenreis ItalieEindelijk is het dan zover, ik ga 2 weken naar Italie om Paddenstoelen te zoeken.!

Dit jaar zal mijn boek over meer dan 50 eetbare paddenstoelen uitkomen. Dat vier ik o.a. met deze speciale reis naar Umbrie die ik samen met Adje Middelbeek organiseer. Zij heeft een prachtige locatie in Umbrie waar we met onze gasten telkens 1 week op pad gaan. Elke dag paddenstoelen zoeken en andere leuke uitjes. Na deze reis kun je zelfstandig op zoek naar eetbare paddenstoelen. Wil je mee stuur dan een email naar info@casaforesta.nl.
Voor meer informatie neem een kijkje op http://www.casaforesta.nl/1-eenmalige-workshop/agendaitem/culinaire-paddenstoelen-wijn-reis-umbrie-italie

Morielje Workshops

    


Het is aftellen, het Morieljeseizoen staat voor de deur! Ik geef een geruisloze jacht door de natuur op zoek naar smakelijke paddenstoelen. De maand april zal vooral draaien om de morieljes en andere voorjaarspaddenstoelen. Ik geef in totaal 4 workshops omtrent deze bijzondere voorjaarssoorten. 15, 21, 22 en 29 april ga ik op zoek naar voornamelijk morieljes. Ga mee, schrijf je in en lees meer op Eetbare Smakelijke Paddenstoelen zoeken

Moestuindiner Mei

 

Vandaag ben ik ter inspiratie naar Woeste Goesting geweest in Oud Turnhout. We hebben heerlijk genoten van een bijzondere lunch in de glazen tuinkas van Christine Roelofs. De meeste gerechten kwamen uit haar moestuin of waren uit de natuur geplukt. Christine is een superleuke vrouw die prachtige producten conserveert. Neems een kijkje op  http://www.woestegoesting.be/

Altijd leuk om inspiratie op te doen maar ik inspireer natuurlijk zelf ook graag. In mijn moestuin kweek ik producten voor onder andere zaken als Rijks Restaurant van Joris Bijdendijk, Restaurant Bak van Benny Blisto en zo nog vele andere topzaken in Amsterdam, Arnhem en Nijmegen. Maar ik kook zelf ook graag met deze producten en daarom organiseer ik eind MEI een speciaal moestuindiner bij mij op het land.

26 Mei wanneer de eerste bietjes, preitjes, venkeltjes etc geoogst kunnen worden kook ik graag voor jou een 5 gangen moestuindiner. Ik zal dat samen met een gastchef doen.
We koken voornamelijk uit de moestuin, verser kan het niet. Maar natuurlijk zullen er ook producten uit het bos en veld verwerkt worden in het diner.

Ik hoor graag of je erbij wilt zijn! Er is plek voor maximaal 20 personen.

Heb je interesse stuur mij dan een mail of bel mij op 06-17179217
info@casaforesta.nl

Wildplukken wat is er nu te sprokkelen...

Ik kijk altijd enorm uit naar het voorjaar en vooral naar de Voorjaarspronkridderzwammen. Samen met de morieljes mijn favorieten in het voorjaar. Zoek ze op in je veldgids en ga op pad. Je vindt ze vaak in plantsoenen en in grasveldjes.

Maar is er nog veel meer te sprokkelen! Ga eens opzoek naar de volgende wildpluk ingredienten:

- Japanse duizendknoop en gebruik dit als rabarber
- Dennennaalden voor het maken van siroop of hoestdrank
- Daslook voor de lekkerste pesto of fermenteren als zuurkool

De natuur barst nu uit zijn voegen.. Ga maar eens mee op een workshop dan vertel ik je alles over wat er nu te sprokkelen is.